Barn och SoMe - så kan du stötta

Barn idag upptäcker i ganska tidig ålder sociala medier och spenderar ofta en hel del tid där. För många är det lustfyllt, det möjliggör kontakter med andra med samma intressen och ger tillgång till kunskap på områden som man vill lära sig mer om. Men vi hör också om baksidorna av sociala medier. De upptar mycket tid, tränger ut andra aktiviteter och kan förmedla bilder som påverkar barns mående negativt. I den här artikeln är fokus vad man kan tänka på för att försöka motverka det negativa inflytande som sociala medier kan ha på barn. Om du är förälder eller närstående till ett barn med vad du tycker är ett osunt mobilanvändande kan dessa råd komma väl tillhands.

Häng där ditt barn hänger

Det är en ganska uttjatad mening, kanske just för att det finns sanning i den. Att som förälder själv vara på sociala medier ökar din kunskap om hur det fungerar, vad som finns där och hur man kan hantera det. Om du är där ditt barn är blir det lättare för dig att tala med ditt barn om det och att ge råd. Det blir också svårare för barnet att bortse från det du säger, för du har ju faktiskt koll.

Tala med ditt barn

För barn är det inte så enkelt att förstå skillnaden mellan inlägg som kan anses vara bra och faktaunderbyggda och sådana som är skrivna med andra syften. Så vi måste hjälpa dem att förstå det och det är bra att försöka göra det redan i tidig ålder. Förklara för barnet att allt man läser inte stämmer. Lär barnet att faktakolla saker, på den nivå barnet befinner sig. Små barn kan enklast faktakolla genom att fråga en vuxen, äldre barn kan göra det genom att söka alternativa källor. Var nyfiken på vad ditt barn sett, diskutera tillsammans och fråga vad barnet själv tänker och hur hen reagerar.

Diskutera barnets flöde

Vad som visas i sociala medier är i viss mån styrt av vad man som konsument sökt efter och tittat på. Det betyder att man kan påverka vad man ser genom att välja vem man följer. Förklara det för ditt barn och hjälp barnet att hitta och välja det som är positivt och konstruktivt.

Gör andra saker

Tid spenderad med sociala medier kan vara positiv men den kan också bli destruktiv. Ett sätt att motverka det utan att helt förbjuda sociala medier är att engagera sig i andra saker. Uppmuntra ditt barn att vara i sammanhang där hen får umgås med människor, förkovra sig i sina intressen och träna på relationer i verkliga livet. Att läsa böcker och se filmer är också medier som kan balansera upp tid vid sociala medier. Och tänk på ditt eget mobilanvändande. Du behöver vara en förebild i det här fallet.

Investera i er relation

Om du som förälder spenderar tid med ditt barn ökar din möjlighet att ha god insyn i hur ditt barn mår, vad som upptar hens tankar och känslor, vilka utmaningar hen ställs inför och hur hen tacklar dem. Att ha en nära relation med sitt barn öppnar också dörrar till att få vara den vuxna som barnet söker stöd hos vid problem. Det här kan låta pressande för den som har svårt att få tiden att räcka till och man måste verkligen inte göra allt tillsammans! Men den tid du investerar, lite eller mycket, kommer med stor sannolikhet att visa sig vara värdefull.

Fördjupningstips

För dig som vill fördjupa dig är här några tips:

• Bok: ”Barnen i kramdalen”

• Bok: ”Värsta bästa nätet” av Maria Dufva

• Site med tips till vårdnadshavare: statensmedierad.se/pedagogiska-verktyg/tips-till-vardnadshavare

• Pod: ”Barnpsykologerna” med flera avsnitt om dessa ämnen

Om författaren

Liv Svirsky är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och utbildad handledare i KBT. Liv har lång erfarenhet av psykoterapeutiskt arbete med barn, ungdomar, vuxna och par. Hon handleder personal inom olika verksamheter samt föreläser och har en deltidstjänst som adjungerad lärare på Stockholms universitet. Utöver det svarar hon på läsares frågor om psykologi på Psykologiguiden och har skrivit flertalet böcker både riktade till professionen, föräldrar och barn. Du kan läsa mer om Liv Svirsky hos vår hälsopartner www.healthcompetence.se
Liv Svirsky

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.