Behåll formen över sommaren

Hur mycket måste man egentligen träna under sommarsemestern för att slippa rasa ihop helt? Och vad är egentligen en rimlig träningsmässig ambitionsnivå när sommaren lätt kan fyllas av god mat, strandhäng, lata dagar, och kanske ett glas vin? Vi har pratat med Pawel Krupa som både arbetar som framgångsrik PT och som techentreprenör.

Den som besökt någon av Pawels gruppträningsklasser vet att de är stenhårda och galet intensiva så vi förväntade oss att Pawel skulle förorda ett skoningslöst träningsprogram. Men vi blev överraskade.

Hur ska man lägga upp sommarträningen om ambitionsnivån är att bibehålla sin form?

Träning under sommarsemestern ska vara lustdriven. Visst, det finns de som fortsätter med ett hårt, inrutat, träningsprogram även över sommaren. Men om man inte har den böjelsen kan man under semestern med gott samvete lägga den schemalagda träningen på hyllan och istället släppa fram spontanitet och social samvaro. Jag vet inte ens om jag förordar ”träning” under sommarsemestern. Bättre då att vara utomhus så mycket som möjligt och göra saker som är roliga och som innehåller fysisk rörelse. Så det snarare blir omedveten träning. Spela fotboll med barnen eller med kompisarna på stranden, simma, gå på promenader, cykla istället för att ta bilen, den typen av aktiviteter. Håll dig borta från träningsprogrammet i sommar och låt fysisk aktivitet vara en ren njutning istället för ett måste. Det är mitt viktigaste råd.

Samtidigt är det lätt att helt slöa till när man lever kravlöst och fritt. Har du några tips här?

Ett knep är att kombinera fysisk rörelse med umgänge. Ta sällskap av någon ledig kompis och stick iväg på en lugn joggingtur eller cykeltur tillsammans. Bjud in vänner med barn på en fotbollsmatch för alla åldrar. Aktiviteter där man har kul tillsammans och inte tänker på att man svettas lite också. Ett annat alternativ är att passa på och testa ett videobaserat träningspass på lagom nivå. Kanske på morgonen så träningen är överstökad tidigt och resten av dagen kan handla om vila och lättja.

Är det någonting man inte ska göra vad gäller sommarträning?

Det man absolut inte ska göra är att känna sig missnöjd med sig själv för att man inte är en flitig träningsidkare. Ibland behöver man ta en paus eller slarva lite. Det här handlar om pausen som sedan utgör den tändvätska och ork som behövs till hösten för att komma igång igen och uppskatta det mer inrutade livet. Tänk på professionella idrottare - även de behöver ta en paus ibland för att ladda batterierna både fysiskt och psykiskt. Sommaren enligt mig handlar om att bryta det inrutade och låta lusten styra. För är du är van att träna regelbundet så kommer lusten att röra på sig att kicka in så småningom och du blir sugen på att ge dig ut en sväng.

Vilken träning får man bäst utväxling på, för den som vill hushålla med sin träningstid under sommaren?

Det beror lite på vad man vill uppnå, men generellt sett har forskning visat att högintensiv intervallträning är den träningsform som ger bäst utväxling på kort tid. Mitt tips för den som är intresserad av det är att kolla upp om det erbjuds gruppträning utomhus där du semestrar. Eller leta upp ett pass på nätet och träna tillsammans med en kompis så ni peppar varandra.

Något annat man ska tänka på kring sommarträning?

Återigen, sommaren enligt mig handlar träningsmässigt om att kliva ur sitt inrutade liv. Så därför tycker jag sommaren är perfekt för att testa någonting nytt! Den som tränar inomhus större delen av året - testa padel utomhus. Relativt lätt att få till ett kul spel. Eller prova frisbeegolf i ett lite aktivt tempo. Och för den som styrketränar kanske borde testa ett pass med fokus på flexibilitet och vighet. Yoga, eller ett dansinriktat pass - varför inte poledance?

Mer om Pawel

Utöver att arbeta med klienter håller Pawel för fullt på att utveckla Trime.app- en app som gör det enkelt att boka en personlig tränare.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.