Jill och Marias kärlek till Kreta

Förutom att vara vacker och fantastisk god verkar vetenskapen nicka godkännande när det kommer till medelhavskostens hälsofördelar. Att mixa olika grönsaker och frukter, baljväxter, fullkorn, nötter och en mindre mängd fisk eller fågel samt mängder av olivolja gör susen.

På en ö mitt i medelhavet fann två väninnor kärleken till den olivdoftande maten.

Vad är det som gör Kretensisk mat så härlig?

– Maten är len av all sol och olja. Man känner att man får påfyllning av vitaminer och allmänt välmående.

Hur skiljer sig kretensisk mat från övrig grekisk mat?

– Många rätter finns över hela Grekland men en del finner du bara på Kreta. Det är ett annat tempo på Kreta. Maten får stort utrymme i vardagen och det får ta tid att laga den. Tillgången på smakrika grönsaker är enorm då ön är stor och har flera olika klimatzoner. Man är oerhört stolt över sin mat och den fantastiska oljan. Alla rätter kan lagas med få och enkla ingredienser som du hittar på din närmaste matbutik. Har du olja, citron, vitlök, oregano, fetaost och solmogna tomater kommer du långt. Okomplicerat!

Om du skulle ge tre mattips från er bok som du verkligen vill att folk prövar att göra till sommarmiddagen- vilka är det?

– Man vill ju ofta starta med meze och då åtminstone några små rätter. Sen tycker jag alltid att det funkar men citronkyckling. Allt på en plåt och slösa med olja och citron. Kretensisk sallad och vår tzatziki. Då är du i mål.

Vad är det första du äter när du kommer till Kreta?

– Jag och min man hugger alltid in på taramosaláta (kaviardipp), ugnsbakade bönor, och fava. Till det tar vi lite ouzo.

Om man råkar befinna sig på Kreta i sommar, vart ska man bege sig för att få ut det bästa från det kretensiska köket?

– Kreta är ju så otroligt stort. Det kryllar av byar med små billiga tavernor med magisk mat. Är du nära oss i Maleme så skulle jag åka till Frosisnis Garden i en liten by som heter Voukolies. Allt lagas över öppen eld och kommer från gården. En mycket fin plats.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.
Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.