”Jag har oerhört svårt att leva med tanken att någon vill ta sitt liv”

Länge pratade inte Magnus Skogsberg om sin pappas självmord. Nu när han är känd från ICA reklamen har han blivit ambassadör för organisationen Suicide Zero. För att han vill uppmana andra att våga fråga när de ser någon må dåligt - för det räddar liv!

– Jag vill inte vara med om det en gång till, att någon tar sitt liv och genom Suicide Zeros Våga Fråga utbildning har jag lärt mig just – att våga fråga.

Det har länge varit en myt att frågan kan öppna oönskade dörrar och väcka tankar hos er person med depression. Men det är tvärtom. Till en person som går i självmordstankar skall man ställa frågan rakt ut. Då behöver de ju inte berätta själva utan egentligen bara svara, säger Magnus Skogsberg.

När Magnus var 22 år tog hans pappa sitt liv. Han berättar att han länge inte hade någon större lust att prata om det men att det har blivit mer naturligt att tala om det ju äldre han blivit.

– Kanske för att man håller på att bli lika gammal själv som han var när han dog, säger Magnus. Dessutom har ju samhället förändrats så pass mycket att det inte känns jättetungt och jättedeprimerande att ta upp ämnet. Nu finns det ju stödorganisationer och människor som jobbar med det här dagligen och skammen runt ämnet håller på att långsamt försvinna. Och bara det är en preventiv åtgärd, menar han.

Han påpekar att i sammanhang där få pratar om frågor som nedstämdhet, depression och självmord så blir sådana samtal något jobbigt, men när många gör det blir det mer ett allmänt problem och lättare att ta upp. Kanske är det ett av skälen till att Magnus omedvetet sökt sig till personer som varit med om samma sak som han.

– Jag har liksom ”doftat” mig till att vi har samma erfarenhet, att någon nära begått självmord, säger han.

”Äldre män de mest drabbade - patriarkatet är självförstörande"

Magnus engagemang är framförallt för vuxna män, som är det största antalet som tar livet av sig. Han tänker att många upplever att de är värdelösa när de helt plötsligt är bland de äldre på jobbet och inte uppfattas som starka och virila.

– Jag tycker mig se det allt oftare – ledsna äldre män, säger han. Många är dåliga på att prata om känslor och kan inte sätta ord på vad de upplever. Då är det lätt att skapa en egen värld av psykisk ohälsa. De tycker inte ens om att spela golf längre. Män har genom tiderna nog inte varit så bra att stötta varandra i depression. Man talar ju mycket om att patriarkatet förstör för kvinnor men det kan ju faktiskt vara självförstörande också, avslutar han.

Mäns självbild anses traditionellt vara förknippad med yrkesrollen och i viss mån av att vara familjeförsörjaren, något Magnus tror stämmer in på hans pappa.

– Min bild av vad som hände min pappa är att något jobbigt skedde just på hans arbetsplats. Därför tycker jag att det är väldigt bra om just företagsgrupper utbildar och informerar sig så man vet vad man kan göra om någon verkar må dåligt. Vi är ju ändå tillsammans med våra kollegor på jobbet i nästan 8–10 timmar om dagen, varje vardag, säger han.

Samtidigt är Magnus hoppfull inför framtiden eftersom han upplever att unga killar är mycket bättre på att prata om känslor än både hans fars och hans egen generation.

– Men vi behöver en sjukvårdslag som gör att det ska vara lika lätt att gå till en psykolog som till en vårdcentral om man har halsfluss. Jag tror att allt går att laga. Det finns ett spännande exempel på hur man sänkte självmordsfrekvensen bland skolelever med över 90 procent genom att anställa kompetens, den kallas Miami modellen.

En dokumentärfilm om modellen skapad av Suicide Zeros grundare Alfred Skogberg finns på Youtube, som berättar om personalens kamp för nolltolerans.

– Jag gråter när man ser deras engagemang och att dom lyckats, avslutar Magnus Skogsberg.

TJEINCH

Magnus Skogsberg intervjuar på sin webbsida TJEINCH www.tjeinch.com/ kända och okända som förändrat sitt liv. Projektet startade han som ett led i att leva livsbejakande och förändringsbenäget, allt med avstamp från pappans självmord.

www.suicidezero.se

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Gör hälsoprofilen

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.