Hjärnkemin för en god höst

När höstmörkret faller och kylan börjar krypa sig på kan vi behöva jobba lite extra för att hålla humöret uppe. Precis som att den perfekta såsen innehåller lagom mycket salt, sötma och fyllighet behöver vår hjärnkemi ha en god balans för att vi ska må bra. Nedan följer några tips på hur du kan styra ditt humör åt rätt håll i höst.


Dopamin för att ha driv, fokus och motivation

Dopaminet kallas ibland ”the molecule of more” och är den kemiska substans som får oss att anstränga oss för en sak. Det ger oss motivation och driv. Det är det som får oss att gå litet till för att få den där godsaken, jobba lite till för att bli klar, springa sista sträckan till mållinjen eller leta efter den sista pusselbiten.

För att hålla dopaminnivån uppe kan vi aktivt behöva visualisera en tydlig målbild, stegen dit och också notera steg vi tar i rätt riktning. För varje steg du tar får du en liten dopamindusch. Andra grundläggande saker du kan tänka på för att hålla dopaminnivån och motivationen uppe är god sömn, nyttig mat, musik och regelbunden träning.


Serotonin för tillfredsställelse, mental styrka och harmoni

Serotonin utsöndras både i hjärnan och i magen. Hela 90 procent av kroppens serotonin finns i ditt magtarmsystem, så tarmfloran är viktig för en god balans av det. Serotoninet har även inverkan på vår sömn och ger oss en känsla av inre styrka och harmoni. Det är det som utsöndras när vi känner oss sedda och dugliga, när vi fått vad vi önskar och när vi känner oss respekterade.

Serotonin kan ökas genom livsmedel som är rika på aminosyran tryptofan. Det finns i till exempel ägg, mejeriprodukter, nötter, frön, kyckling, rött kött, bananer och mörk choklad. Alkohol och stress kan sänka serotoninet varpå vi ska vara försiktiga med det, och även under PMS sänks serotoninet tillfälligt. För att producera serotonin behöver vi solljus och vitamin D. För somliga kan en solresa göra susen i höstmörkret men vi kan komma långt på lite extra tillskott av vitamin D. Sömn och träning kan också hjälpa till att höja serotoninnivån.


Oxytocin för att känna lugn, tillhörighet och trygghet

För att denna kemiska cocktail ska vara balanserad behöver vi även en dos lugn och ro. För det behöver vi oxytocin, eller ”goshormonet”. Det står för vi-känsla, tillhörighet och trygghet. Oxytocin utsöndras vid fysisk beröring, tillitsfulla möten, ögonkontakt, skratt och gråt.

Oxytocinreceptorer finns i till exempel livmodern, hjärnan och i bröstkörtlarna och det frigörs även vid taktil beröring, meditation, amning, värme och av sex. Oxytocinet sänker aktiviteten i amygdala, sänker stresshormonet kortisol och lugnar oss. Det ökar antiinflammatoriska processer, stärker ämnesomsättningen, dämpar ångest och aggression. Det ökar vår omvårdnadsförmåga och sexuella lust.


Endorfiner för att känna lyckokänsla, eufori och lust

När vi nu fått motivation, harmoni och lugn och ro är det bara den euforiska lyckokänslan som saknas. Detta får vi av endorfiner. Endorfiner har likheter med opium och morfin och frisätts vid bland annat hård fysisk träning, kallbad och vid förälskelse. Det är endorfiner som gör att idrottare kan få en euforisk kick när de tränar högintensiv intervallträning, eller så kallat ”runners high”. Endorfinerna blockerar smärta och stress. Saker som kan leda till frisättning av endorfiner är till exempel ett gott skratt, UV-ljus och att sjunga eller dansa.

Vi har alla i grunden lite olika kemi men vi kan göra mycket genom vårt leverne och vårt tankesätt. Ett tips är att ställa sig själv frågan ”vad behöver min kemi just nu?” och försöka mata sig själv med just det. Kanske är det detta som Harvardforskaren och mindfulnessexperten Richard Davidson menar när han säger ”happiness is a skill”?


Om författaren:

: Gabriella Svanberg är specialist i neuropsykologi och har lång erfarenhet som mindfulnessintruktör, föreläsare och konsult. De senaste åren har hon jobbat med stresshantering, chefsstöd och teamutveckling och skräddarsyr gärna koncept för att skapa de bästa förutsättningarna för hållbarhet för såväl individ som team. I sin avhandling impelmenterade och forskade Gabriella på Acceptance & Commitment Therapy (ACT) inom sluten missbruksvård. Läs mer om Gabriella hos vår hälsopartner www.healthcompetence.se
Författaren: Gabriella Svanberg

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.