Hindra höstdeppen

Sommaren lider mot sitt slut. De mörka kvällarna liksom de lite svalare temperaturerna gör sig påminda. En tid som för somliga lovar mys. Och för andra dysterhet. Om du är en av dem som upplever hösten som en tung period kan det vara bra att stanna upp och fundera på om det finns något du kan göra för att, om inte hindra så i alla fall lindra det.


Lär av ledigheten

Att må bra under semestern kan tyckas självklart, man slipper ju allt vad vardag, stress och jobb heter. Men är det så enkelt som att det är friheten från vardagens krav som är svaret? Eller finns det andra ledtrådar till varför semestern blir en tid av välmående? Finns det något du kan lära av hur du lever när du är ledig som du kan ta med dig in i hösten?

Hinner du med fler värdefulla möten med viktiga människor under sommaren är det kanske något du behöver försöka skapa utrymme för även i vardagen. På sommaren spenderar vi ofta mer tid utomhus, är det något du vill behålla? Är du en av dem som ska bli vinterbadare för att bad i havet är något du njuter av? Uppskattar du måltider som får ta lite längre tid att laga och äta och går det i så fall att skapa utrymme för det även under hösten?


Dagsljus

Många mår bra av att få rikligt med dagsljus. Om du känner igen dig så prioritera det även under de mörka delarna av året. Försök att vara ute en stund varje dag, gärna på förmiddagen då det ljuset dessutom har en gynnsam effekt på kommande natts sömn.


Sömn

En god sömn är en bra investering för ett gott mående. Så ge din sömn lite omsorg och underskatta inte de till synes enkla råden som att sova tyst, svalt och mörkt och att begränsa intaget av koffein och alkohol som kan störa sömnen.


Rutiner

Ett sätt att mota nedstämdhet är att ha fasta rutiner. Det kan vara lätt att ge avkall på dem när man är deppig men det leder till en ond cirkel som får deppigheten att bita sig fast. Vilka rutiner mår du av? Är det att ha återkommande rutiner på kvällarna? Eller att stiga upp i tid även på helgen? Att få i dig en god och näringstät frukost? Eller att promenera till eller ifrån jobbet? Se till att hålla i de rutiner som är viktiga för dig även om det känns motigt.


Träning

Idag vet vi att träning har positiva effekter för det psykiska välmåendet, inte minst vid nedstämdhet. Så att få till regelbunden träning är en god investering. Kanske kan du till och med ”slå två flugor i en smäll” genom att kombinera träningen med något annat som du tycker om, som att vara ute i naturen, få egentid eller träffa en vän.


Ta signalen på allvar

Om du mår dåligt på hösten kan det vara en viktig signal att ta på allvar. Vad är det som får dig att må dåligt? Är det vädret och mörkret? Eller är det kanske saker i din vardag som du inte mår bra av? Är du på rätt plats, jobbmässigt? Finns det saker i familjelivet eller i dina relationer som behöver förändras? Det kan kännas jobbigt och läskigt att se över stora områden i livet och öppna upp för förändringar. Men kanske behöver det ske för att du ska må långsiktigt bättre.


Sök hjälp

Om du mår dåligt och känner dig nedstämd eller deprimerad bör du söka hjälp. Idag finns effektiva behandlingar i form av terapi, mediciner eller kombinationen, så tveka inte att undersöka vad som kan hjälpa dig.


Från Länsförsäkringar

Om du är kund hos oss och fått den här artikeln som följd av att du har någon av våra försäkringar med hälsofrämjande tjänster ingår samtalsstöd utan extra kostnad för dig som känner att du behöver professionell stöttning. Och har du vår sjukvårdsförsäkring är det enkelt att boka tid med en psykolog via appen Hälsa & Vård. Ta hand om dig.


Om författaren:

Liv Svirsky är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och utbildad handledare i KBT. Liv har lång erfarenhet av psykoterapeutiskt arbete med barn, ungdomar, vuxna och par. Hon handleder personal inom olika verksamheter samt föreläser och har en deltidstjänst som adjungerad lärare på Stockholms universitet. Utöver det svarar hon på läsares frågor om psykologi på Psykologiguiden och har skrivit flertalet böcker både riktade till professionen, föräldrar och barn. Du kan läsa mer om Liv Svirsky hos vår hälsopartner www.healthcompetence.se
Författare: Liv Svirsky

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.