Hormonet som skyddar kärleken från höstmörkret

Vår expert förklarar kärlekens kemi och hur du kan använda den till att skapa en starkare kärleksrelation.

”Kärlekshormonet”, ”goshormonet”, ”relationshormonet”, ”lugn- och ro hormonet”. Kärt barn har många namn. Fler och fler vetenskapliga studier visar hur neuropeptidhormonet oxytocin spelar en viktig roll i våra relationer. Inte nog med att det dämpar ångest, oro och aggression utan det underlättar också för känslan av gemenskap, parbildning, stärker omvårdnadsförmågan, tilliten och den sexuella lusten. Oxytocin utsöndras när vi föds för att minska stressen av att komma till världen. Det utsöndras både hos barnet och modern för att skapa ett band mellan dem. Till en början utsöndras en hög dos men snart behöver kroppen mer för att hålla bandet starkt. I djurvärlden slickar föräldrarna sina ungar för att hålla dosen uppe och vi människor gosar med våra bebisar. Vi programmeras till att utsöndra oxytocin i liknande situationer och när dosen är hög känner vi tillhörighet och tillit. Men hur gör vi då för att underhålla denna höga oxytocinhalt för att upprätthålla en långvarig och tillitsfull kärlek till varandra?

1. Ta på varandra

Oxytocin stimuleras av beröring. Både att ge och få. Speciellt taktil beröring. Ge varandra en smekning, en kram, en klapp då och då för att hjärnan ska få en oxytocin-dusch. Skapa en rutin där ni masserar varandra efter en hård dag på jobbet. Har ni inte varandra tillräckligt nära för att ta på varandra är ett tips att skapa beröring på annat vis såsom att gå på en massage, klappa ditt husdjur eller att klappa dig själv vilket faktiskt också utsöndrar viss dos oxytocin.

2. Håll varandra i handen

Oxytocin utsöndras när vi håller varandra i handen. Att hålla i handen ger en liten dos oxytocin men när handlingen upprepas byggs det upp banor som triggar social tillit. Studier visar att ju högre oxytocinhalt vi har, desto mer reagerar vi med omtänksamhet och fysisk tillgivenhet.

3. Ha tillitsfulla samtal

Oxytocin utsöndras genom tillit. Hormonet ger den där sköna känslan av att sätta ned garden nära den du älskar. Genom att våga tala öppet med varandra kan vi bygga upp känslan av trygghet och tillit som vi får när vi litar på någon. Det leder till en ökad motståndskraft till att inte lämna varandra vid minsta besvikelse och man blir också mindre känslig och mindre vaksam för hot. Enligt vissa studier dröjer sig oxytocin kvar i kroppen i en och en halv timma efter ett tillitsfullt möte.

4. Skratta eller gråt ihop

Social allians och delad glädje triggar oxytocin. Det skapar en vi-känsla. Se en rolig film och skratta ihop eller se en riktig snyftare och gråt tillsammans.

5. Ha sex

Sex triggar massa oxytocin på kort tid. Här ingår både social tillit och smekningar. Orgasmen i sig triggar oxytocin och därmed stärks bandet mellan paret. Det finns även studier som visar att oxytocin underlättar ejakulation och erektion. Hoppas att du får nytta av den här lilla kemilektionen och att den inspirerar till en liten oxytocinfrämjande stund med din partner då och då, även när vardagslivet snurrar på.

Mer om Gabriella Svanberg

Gabriella är legitimerad psykolog och specialist med över 20 års erfarenhet inom neuropsykologi.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.