Olga lär dig käka klokt

Tränare, coach, entreprenör och författare - det räcker inte med en titel för att beskriva Olga Rönnberg. Hennes företag MammaFitness började som en praktisk lösning för att kunna jobba efter sin mammaledighet och har blivit ett bolag med över 40 medarbetare. Olga delar med sig av sin filosofi kring hälsa och sina råd för att en hemarbetare ska hålla formen.

Olga lär ut metoder för att du ska kunna ta ansvar över dig själv. Det handlar om en helhetsfilosofi som hon mest applicerar på träning och kost. Mycket går ut på att inte sätta orimliga gränser som inte håller i längden, utan att istället vara snäll mot sig själv. Att tillåta sig att äta en bulle, men också förstå vad den bullen innebär för dig. I hennes senaste bok “Olgas utmaning: Ta kontroll över maten” tar hon avstamp i hur vi pratar om mat idag.

– Det är helt galet hur vi pratar om mat generellt. När man ätit för mycket gott, då ska man straffa sig själv och äta extra strikt. Man säger saker som cheat meal, som att det är något fel, eller fusk, att äta gott. Det pratas också om clean eating. Är då motsatsen dirty eating, att onyttig mat är smutsig? Jag utesluter ingen mat jag gillar. Det handlar om att ta ansvar för sin mat men låta bli att säga saker som gör att maten känns farlig och läskig.

Ansvar och rutiner går ofta hand i hand. Nu har vi haft ett år som vänt upp-och-ner på de rutiner vi hade och vi har skapat nya vanor som kanske inte alltid är de mest hälsosamma. Även Olga hade problem att behålla motivationen.

–Jag bor i Spanien och för snart ett år sen blev vi satta i karantän i tre månader. Till slut märkte jag att man inte riktigt visste vilken veckodag det var. Jag mådde inte alls bra och hade slutat träna för första gången sedan jag började. Och någonstans får man inse att det är lite av en sorg och man måste få sörja, det är både okej och bra att sörja ibland. Och när man accepterat att det är lite av en sorg så är det också enklare att med små medel börja ta sig igenom det. Istället för att träna stenhårt på gymmet så kan man gå ut och gå en timme om dagen.

Men maten då, allt gott man köpt hem för att ta sig igenom de långa dagarna hemma, vad gör man med det?

– Försök rensa hemmet från sånt som triggar dig att äta mer. Återigen, ta kontroll över situationen, du bestämmer. Rensa hemmet och ta kommandot. Håll tiderna; när det är lunch så är det paus. På eftermiddagen ger du dig själv en rast och tar verkligen rast. Ät ett mellanmål och ta en kopp kaffe, hämta energi och avsluta sen de sista timmarnas arbete.

Hur ska man då tänka när man är i mataffären och handlar för att underlätta situationen?

– Jag brukar säga att det du har hemma, det kommer du äta upp. Så köp inte på måndag det du ska äta i helgen för då ger du dig själv en onödig utmaning. Handla för 3-4 dagar åt gången. På fredag får du köpa helgens mat och på måndagar köper du veckomaten. Då är det enklare att äta hälsosamt hela veckan. Sen är det klart att du ska äta något gott på helgen, om du vill det, men välj då en av dagarna. Det funkar inte riktigt att både ha tacofredag och mellomys och sen ha söndagsfika. Välj det som är viktigast för dig eller familjen och passa på att äta det du tycker är absolut godast då.

Olga gillar inte trender. Att äta sunt och hålla igång med träningen ska inte vara en trend, det ska vara en långsiktig del av ditt liv för att ta hand om din kropp och dig själv.

– Allt annat är meningslöst. Om du ser dig själv äta på samma sätt - hållbart och hälsosamt i tre år framöver, då ska du satsa på det. Men om du tror att det kommer funka i tolv månader, och att du sen ska få äta ”som vanligt” igen, då har du valt fel upplägg. Tillåt dig själv det du vill ha, men tillåt dig sånt som får dig att må bra i längden. Istället för förbud så avdramatisera det onyttiga, men ät det bara en gång i veckan. Det är en tumregel för en kost som funkar i längden.

Mer om Olga Rönnberg

Olga är aktuell med boken Olgas utmaning: Ta kontroll över maten och tankarna på 4 veckor. Boken hittar du här: https://www.adlibris.com/se/bok/olgas-utmaning-ta-kontroll-over-maten-och-tankarna-pa-4-veckor-9789178871445.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.