Anders tips för ett hälsosamt hemarbete

Anders Wallensten är läkaren som i samband med coronautbrottet blev känd i sin roll som biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Vid sidan om sin yrkesroll har Anders ett mycket stort personligt intresse för hälsa och träning. Arbetet med hans nyutkomna debutbok Hälsogåtan började långt innan pandemiutbrottet och boken skulle egentligen släppas under första hälften av 2020. Men ett visst virus ville annorlunda. Istället kom boken strax innan årsskiftet och vi lyckades få en pratstund med Anders kring hemarbetets påverkan på vår hälsa och vad vi kan göra för att må bättre.1

En viktig tes i din bok handlar om att vi människor har utvecklat en livsstil som är fjärran från hur vi evolutionsmässigt är mest lämpade att leva våra liv. Vad får det för följder?

– Hur väl vi fungerar med hemarbete är naturligtvis individuellt och beror på hur vårt liv ser ut hemma, hur man bor och vad man arbetar med. Men generellt kan man säga att vi är anpassade till ett liv med rörelse i vardagen och har ett behov att umgås med andra människor för att må bra, saker som för vissa kan bli svårare att få till under rådande situation.

Redan innan pandemin slog till är forskarvärlden ganska ense om att vi lever ett alltför stillasittande liv. Vilket är ditt viktigaste knep för hur man själv kan komma till bukt med läget, givet att möjligheterna till vardagsmotion för många har minskat ytterligare?

– Om man tidigare fått mycket av sin vardagsmotion via jobbet eller pendlingen är det förstås viktigt att fundera på hur man kan tillgodose behovet på andra sätt. Vissa kanske rent av fått bättre förutsättningar att disponera sin tid, men det blir mycket upp till en själv att det blir av. Jag skulle föreslå att man bygger in nya rutiner i vardagen med naturliga avbrott för att få rörelse om man är stillasittande hemma. Dels för det allmänna välmåendet men också för att bli mer alert och kunna göra ett bättre jobb. Till exempel att boka in pauser då man går ut och promenerar för att också få frisk luft och ljus, ta telefonmöten gåendes, en joggingtur eller kanske ett digitalt yoga- eller meditationspass?

För den som lever i ett ensamhushåll kan den nya jobbsituationen vara extra prövande. Har du något tips på något mer systematiskt som singlar kan göra för att läget ska kännas bättre?

– Att man aktivt och regelbundet håller kontakt med vänner och familj på distans eller genom att träffas på ett smittsäkert sätt. Jag tror det kan vara bra att man pratar om sin situation och hur man mår så att människor i ens närhet förstår och får chans att hjälpa till.

Som hemarbetare är man även chef över kontorets fikarum så att säga. Hur kan man belöna sig själv utan att man för den skull går överstyr?

– Det beror naturligtvis helt på hur man är som person. En del kan nöja sig med en chokladbit, andra äter upp hela kakan på en gång. Om man vill begränsa är ett sätt att helt enkelt inte ha så mycket sötsaker hemma.

Gränsen mellan fritid och jobb kan ofta bli lite suddig, givet det nya jobbläget, speciellt i slutet av en arbetsdag. Vad har det här för inverkan och har du något tips på hur man skapar en tydlig skiljelinje?

– Ja, det är naturligtvis viktigt att försöka skilja på arbetstid och privattid och ha tid för återhämtning. Det är bra att försöka sätta upp rutiner och stänga ner vid en viss tid, då man bestämmer sig för att arbetsdagen är slut. En idé kan också vara att göra något aktivt efter sista arbetspasset t ex ta en promenad och passa på att ringa en kompis eller anhörig.

```code block```

Mer om Anders Wallensten

Anders är aktuell med boken Hälsogåtan. Läs mer om boken här: https://www.bonnierfakta.se/bocker/270168/halsogatan/.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.