Hängmatteläsning för ett lugnare liv

För dig som vill ta lite tid i sommar till att läsa och fundera över hur du kan göra livet bättre har Emelie några lästips. Det rör sig om relativt nya böcker som går att köpa i både bokhandlar och nätbokhandlar. Alla tipsen är relativt lättlästa och kräver inte förkunskaper i psykologi.

Här kommer några boktips för sommaren som kan inspirera till mer lugn och närvaro i livet. Den första boken handlar om stresshantering och har en titel jag gillar. Boken heter “Tid att leva” och är skriven av Livheim, Ek och Hedensjö. Boken visar på det faktum att när man blir för upptagen av borden och måsten i livet så tappar man lätt färdriktningen. Vi hamnar lätt i en tankefälla där vi tror att vi bara ska fixa dessa måsten först och sedan ska vi slappna av och göra det vi egentligen vill. I många fall tar “att-göra-listan” aldrig slut och vi kommer aldrig fram till avkoppling och riskerar istället att missa själva livet.

Nästa bok jag vill rekommendera är psykiatrikern Anders Hansens bok “Hjärnstark”. Anders Hansen har på ett lättläst och intresseväckande sätt sammanställt forskningen som finns kring hur fysisk aktivitet påverkar hjärnans funktioner. De flesta vet att fysisk aktivitet har en positiv inverkan på kroppen men det är däremot inte lika känt att det organ som påverkas mest av fysisk aktivitet är just hjärnan.

Många pressar sig hårt i livet och har högra krav på sig själv och andra. Christina Andersson vägleder dig i hur du kan utveckla självtillit och inre trygghet för att hantera stress och krav. Hennes bok heter “Compassioneffekten” och teorin hämtar stöd i hjärnforskning. Jag som psykolog är övertygad om att det är en viktig aspekt för hälsa.

Vi vet egentligen att vi har livet till låns och i linje med det att det enda vi vet helt säkert är att allt förändras. Ändå behöver vi öva på och påminna oss om att inte ta något för givet och vara följsam när livets motgångar kommer. Om du har varit med om någon svårare livshändelse eller kanske en förlust och vill få lite hjälp med hur du kan hantera detta kan jag verkligen rekommendera Russ Harris bok “När livet slår till”.

Som en fortsättning på temat ovisshet och livets föränderlighet kan jag rekommendera Anna Kåvers bok “Oro: att leva med tillvarons ovisshet”. Oro är en del av livet och i många fall kan detta vara konstruktivt och i andra fall kan det komma att ta över och begränsa livet.

Ha en skön lässtund!

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Gör hälsoprofilen

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.