Grilla grönt i sommar

Malin Landqvist ville göra en grön grillkokbok efter att ha sett statistik om vad svenskarna lägger på grillen – ”sjukt köttigt”, som hon uttrycker det.

Malin är inte vegetarian. Hon gillar kött, men vill ha mycket härligt grönt också, som inte bara är i salladen. Hon tänkte att det är konstigt med sådan köttfrossa, när vi vill ha allt grönare måltider och det råder en allmän vegotrend. Kanske beror det på att folk inte vet vad de ska lägga på grillen och hur man gör det gott, tänkte hon.

– Jag ville göra en bok om grillen som även inkluderar tjejerna, för det är så himla mycket killar runt grillen, säger Malin. Samtidigt ville jag inspirera även killarna. Här tänker jag att man vill vara lite cool, visa att man har koll och har kunskaper. Så kasta ner rotfrukter rätt ner i elden. Grilla samtidigt några tomater som du sedan mixar med lite färska örter till en rostad tomatsås, då pratar plötsligt vi om en annan nivå än färdigköpt bea och pommes, menar hon.

Malin utvecklar menyn för den typiska grabbgrillen. Att göra en potatisgratäng på indirekt värme i grillen är uppskattat, att halstra sparris funkar ju alltid. Väljer man inte kött kan man köra pizza på grillen, som enligt Malin blir mycket godare än i vanlig ugn. Dessutom kan den serveras som förrätt.

– Det är för den som vill utmana sig själv lite, då det är kul, gott, men lite trixigt, säger hon.

Att grilla grönsaker på sommaren är att ta fram det bästa ut grönsakerna, och det är enkelt, menar Malin.

– Grillade grönsaker får en djup och koncentrerad smak. Ta till exempel moroten som fått ligga lite för länge på grillen, så den kanske råkat brännas. Det är bara att snitta upp den och ta bort det brända så har du en härlig sötsak, förklarar hon och fortsätter. Alla rotgrönsaker blir jättegoda av att glödbakas. Rotselleri blir till exempel helt sjukt koncentrerad, säger hon.

Glödbakade grönsaker blir bäst i om du lindar in dem i folie. Vill man köra ”quick fix” så kan man förkoka rotsaker och grilla dem uppe på gallret.

Grillade grönsaker kan inte bara serveras som komplement till köttet, utan även vara en delikatess i sig, och en härlig förrätt. Att snabbhalstra tomater och sparris är något många gör. Malin rekommenderar även grillad avokado.

– Serveras med räkor och en misodressing, eller en vinaigrette så har du en fin förrätt.

Många drar sig för att grilla grönsaker, halloumi och fetaost för att det lätt bränner fast och ramlar ner i glöden. För dem har Malin ett handfast tips, förutom att ha gjort rent grillgallret ordentligt innan grillningen.

– Lägg bakplåtspapper i blöt en stund innan grillningen. Linda sedan in osten eller grönsakerna i det. Förkoka gärna grönsakerna så att de inte behöver ligga så länge på grillen, skvätt lite olivolja på och lägg på grillgallret. Det brinner inte upp, menar hon.

Malin drev i många år restaurang Format på Skeppsholmen i Stockholm. Hon har givit ut flera kokböcker och arbetar blad annat som receptkreatör för olika uppdragsgivare. Förra året släpptes boken Eat Good- recept som förändrar världen.

– Det är en bok för kroppen som även gör nytta för miljön. Där vill jag visa hur mycket man faktiskt kan äta med gott samvete, förklarar Malin.

Malin har tagit fram alla recepten. För miljöfakta står forskarna Johan Rockström och Victoria Bignet på Stockholm Resilience Centre. Om du vill få mer inspiration av Malin, eller köpa hennes böcker så gör du det på hennes webbsajt http://www.malinlandqvist.se/.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.
Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.