Styrketräning för klenisar

Styrketräning kommer ibland lite i skymundan till förmån för konditionsbyggande aktiviteter som man ofta hör att många tenderar att fokusera mer på. Det kan möjligtvis bero på att man inte känner till styrketräningens nytta likaväl som exempelvis löpningens, eller att man föreställer sig att styrketräning måste äga rum på ett gym. I denna artikel förklarar vi mer om styrketräningens fördelar och hur du kan komma i gång.

Har man inte tränat på gym tidigare kan det kännas motigt att köpa ett kort. Tröskeln är kanske allra högst när det gäller att sätta i gång med träningen om man känner sig svag, och osäker på vilka övningar man ska göra - och hur man ska göra dem utan att skada sig.


Varför bör man styrketräna?

En stor muskelmassa har en tydlig koppling till bra hälsa, och en ökning av muskelmassan får man bara om man belastar den. På gruppnivå ser man att vältränade individer lever längre, minskar risken för att få livsstilssjukdomar som typ 2 diabetes och högt blodtryck, sover bättre, mm.

Man blir vanligtvis mer inaktiv ju äldre man blir och som en effekt av det minskar muskelmassan. Så, för att öka chanserna till att leva friskare rekommenderas alla att styrketräna regelbundet. Alla har förmågan att öka sin muskelmassa, eller bibehålla den man tränat upp om man redan är tränad. Detta gäller oavsett ålder, kön, eller hur kul man tycker att det är med styrketräning.


Vad händer i kroppen när man styrketränar?

När man som otränad börjar styrketräna är det framför allt mekanismer kopplade till hjärnan och nervsystemet som står för den ökade styrkan man upplever till en början. Det tar tid för musklerna att öka i storlek och styrka. Så att man orkar lyfta mer efter bara ett par, tre veckors träning beror till exempel på att man har övat upp sin koordination och är duktigare på att göra själva övningen.

Efter en tids träning kan man se att cellerna i de muskler som har tränats har utvecklats både när det gäller förmågan att skapa kraft och i storlek.


Hur lägger man upp ett bra pass?

Styrketräna kan man göra på många olika sätt och på många olika platser. Känns gymmet för obekvämt går det alltså lika bra att träna hemma, i skogen, eller någon annanstans.

För att bli starkare och få en större muskelmassa finns det egentligen bara en regel – man måste ta i mer än vad man är van vid. Vet man inte hur många kilo det motsvarar kan man räkna hur många gånger man orkar göra en övning. För att det ska vara effektiv styrketräning ska man orka göra max 12–15 repetitioner i följd. Är det för lätt är det bara att öka belastningen.

Ett bra pass kräver alltså att man utför övningar som man upplever som rejält jobbiga. Man kan välja att träna underkropp en dag och överkropp en annan. Det viktiga är att många muskler får jobba någon gång. Styrketränar man 1–2 gånger per vecka går det utmärkt att göra övningar för hela kroppen vid alla tillfällen.


Kombinera och maximera tiden

Vill man inte bara fokusera på styrketräning går det utmärkt att kombinera uthållighet och styrka. Man kan höra att de olika träningsformerna kan hämma varandra, men forskning har visat att så inte är fallet. Man ser snarare en fördel av mångsidig träning. Gör man till exempel olika typer av cirkelpass utmanas ofta både konditionen och styrkan i samma pass.


Våra råd till dig som vill bli starkare:

• Ta i och belasta kroppen mer än den är van vid.

• Ge inte upp! Det tar lång tid att bygga upp en större muskelmassa.

• Vikterna ljuger inte, man blir starkare även om man inte får synligt större muskler.

• Man är aldrig för gammal för att bli stark!

• Glöm det som har varit och blicka framåt. Har man aldrig tränat tidigare är det inte för sent att börja nu.


Om författarna:

Både Jessica Norrbom och Maria Ahlsén har doktorerat i fysiologi vid Karolinska Institutet och arbetar med att sprida populärvetenskaplig information om hälsa, kost och träning. Läs mer om Jessica Norrbom & Maria Ahlsén hos vår hälsopartner på www.healthcompetence.se
Jessica Norrbom och Maria Ahlsén

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.