Att skapa träningsvanor som håller

Man vill träna, men sedan kommer livet emellan. Känner du igen dig? Vi är många som börjat men sedan lagt ner träningsvanan. Därför har vi bett vår expert att förmedla ett evidensbaserat sätt att etablera en träningsrutin som tål en och annan urspårning.

Hur ska man tänka för att få en vana som funkar?

Känslan av misslyckande kan få oss att ge upp eftersom vi blir besvikna på oss själva, medan känslan av att lyckas är det bästa bränslet för din motivation. Två viktiga motivationsnycklar är därför att dels kratta manegen för dig själv och skapa förutsättningar för att lyckas, dels att vara mer tillåtande när det inte blir som du har tänkt.


Hur får man hållbarhet?

En plan är bara en plan, den är inte ristad i sten och du har inte misslyckats bara för att du ändrar planer eller aktiviteter. När livet förändras får man anpassa sig efter förutsättningarna.

Det handlar om flexibilitet och att hitta något annat som fungerar, testa dig fram – men undvik att tvinga dig igenom tuffa pass med blodsmak och mjölksyra - om du är otränad och/eller aldrig gillat att jogga kan det vara ett långsiktigt mål, men är det ingen bra aktivitet att börja med ur ett motivationsperspektiv. Både din kropp och knopp behöver anpassa sig till din nya vana, så att gå framåt med små steg i stället för stora kliv ökar tilliten till dig själv och din förmåga.


Hur kan man få sig själv att börja gilla träning?

Måste man gilla träning för att det ska bli av? Svaret är faktiskt - inte alltid! Visst är den bästa motivationen att göra något man gillar, men det är inte alltid kul att anstränga sig fysiskt och prioritera träning framför andra (skönare) aktiviteter. Speciellt inte i början när man är otränad och inte fått in rutinen.

En vanlig missuppfattning är att alla som motionerar och tränar regelbundet alltid tycker att det är så himla roligt och lätt och att de inte behöver argumentera med sig själva för att komma i väg på den där promenaden eller yogapasset. Det är faktiskt ofta tvärtom, det vill säga att de som lyckas behålla sina goda vanor är de som har förmågan att övertala sig själva att genomföra trista eller utmanande aktiviteter och att ge sig i väg även om man är stressad eller omotiverad ibland.


Fundera på varför du vill skapa och behålla en träningsvana

Många av oss motionerar främst för att komma åt effekterna av träningen, tex alla positiva hälsoeffekter man kan få, såsom bättre sömn, humör och stresstålighet. Andra kanske främst är ute efter prestationseffekter (springa milen på en viss tid, ta en viss vikt i bänkpress) eller effekter relaterat till fitness och utseende (magrutor, synliga armmuskler mm). Ur det perspektivet kan det vara lättare att förstå att träningen blir ett medel för att nå ett mål och man är inställd på att det inte alltid är roligt, utan att man måste pressa sig ganska hårt emellanåt.

Men att tänka på dina mål och vad du vill uppnå med träningen (ditt ”varför”) kan hjälpa även dig som försöker hålla fast vid en ny vana och ta dig igenom trista moment. Ju mer flexibel och tillåtande du är mot dig själv (att ge dig chans att lyckas) desto större chans att du fortsätter över tid – och så småningom kommer du tycka att det blir roligare, lättare och mer givande än du gjorde i början, vilket är ytterligare ett smörjmedel för din motivation.


Om författaren:

Karin Weman är universitetslektor och fil. dr. i psykologi, även kallad Motivationsdoktorn. Hon disputerade 2016 med sin avhandling You don’t have to love it som handlar om digitala stödverktyg för motivation till motion. Hon har även drivit olika forskningsprojekt i samverkan med näringsliv och offentlig sektor, där drivkrafterna bakom träning, fysisk aktivitet och andra hälsobeteenden har studerats. Läs mer om Karin hos vår hälsopartner på www.healthcompetence.se
Karin Weman

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.