Fler tips om psykisk ohälsa

Barnpsykologerna, Ätstörd och Ångestpodden är några exempel på alla de poddar som finns om psykisk ohälsa. Vissa poddar handlar specifikt om unga och andra har avsnitt om uppväxtåren. Här får du tips på poddar som kan vara till hjälp både för dig som förälder som för din tonåring.

Poddar om Föräldraskap

Föräldramakarna – Psykologen Malin och psykoterapeuten Paulina ger råd för att hjälpa föräldrar att förbättra kommunikationen och samspelet med sina barn. Båda har lång erfarenhet av att arbeta inom barn- och ungdomspsykiatrin. Avsnitten är 30 minuter långa. Avsnitten är inriktade mot ett särskilt ämnesområde, exempelvis om droger eller om ätstörningar, och gästas ofta av en psykolog eller terapeut som är specialiserad inom området. Exempel på avsnitt: Hur kan jag hantera mitt barns utbrott? Ökad stress hos barn- och ungdomar- hur kan jag hjälpa mitt barn? NFP- Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Barnpsykologerna - Psykologerna Lars Klintwall och Liv Svirsky samtalar om barns utveckling och vanliga problem som barn kan ha, vad de beror på, hur de kan upptäckas och hur barnet kan hjälpas. De intervjuar ofta experter inom de områden som avsnitten handlar om. Både Liv och Lars arbetar med barn, ungdomar och föräldrar. Lars är även forskare och berättar om den senaste forskningen. Exempel på avsnitt: Depression, Skolfrånvaro, Sömn och sömnstörningar och Barns sexualitet.

Poddar om Depression, ångest och självmordstankar

Ångestpodden – Sveriges mest använda podd inom området psykisk ohälsa, med över 150 000 lyssnare varje månad. Här finns 250 avsnitt som är 40 minuter till drygt en timme långa om psykisk ohälsa bland tonåringar och unga vuxna. Med podden vill Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg öka förståelsen bland barn och unga om att det är okej att må dåligt! De intervjuar kända och mindre kända tonåringar och unga vuxna om deras erfarenheter av psykisk ohälsa. De tar även upp samhällsfrågor som påverkar ungas mående och situationer alltför många hamnar i, som drogmiljöer och prostitution. Exempel på avsnitt; Jag är en jävla bluff, Ska vi legalisera cannabis? - vi måste våga prata om droger samt Depression.

Mobbning

Mobbningspodden – Christian Nordenström samtalar med drabbade, både tonåringar och vuxna, om mobbning, utanförskap och psykisk ohälsa bland barn, ungdomar och vuxna. Christian är grundare av den ideella föreningen Make a Change. Han har växt upp som mobbad, med erfarenheter av självmordstankar, depression, isolering och ensamhet och berättar på ett gripande sätt om sina erfarenheter. Avsnitten är mellan 40–50 minuter. Exempel på avsnitt: När skolan sviker dig, Hur påverkar kroppsideal oss? och Hur tänker en mobbare?

Ätstörning

Ätstörd – En podd om ätstörning av och med Frida Källman som själv tillfrisknat från ätstörning. Hon delar med sig av sina egna erfarenheter och samtalar med drabbade, anhöriga och specialister inom vården. Med podden vill hon genom att öka kunskaperna om ätstörningar inspirera fler till att ta hjälp och minska skammen som ofta kommer med sjukdomen, både för sjuka och anhöriga. Hon hoppas även kunna hjälpa andra från återfall. Avsnitten varierar mycket i längd, från 15 minuter till upp till två timmar. Exempel på avsnitt: I högstadiet tävlades det om vem som mådde sämst- Esther och Julia om hur klasskompisar ”smittar” varandra, Vad händer när man kräks och svälter sig- om hur självsvält påverkar kroppen och tänkandet, Sandra hade bulimi i 23 år- idag är hon helt befriad.

Poddar om ADD, ADHD och Bipolär sjukdom

ADHD-podden – Med ADHD- podden vill Josefin Svensson genom dels intervjuer av personer som har ADHD eller ADD, dels expertavsnitt med framstående läkare, öka förståelsen av vad ADHD och ADD är, och hur olika människor påverkas olika av diagnoserna. Josefin är framförallt intresserad av vuxna, och unga vuxna, men de svårigheter och stöd som påverkat dem som intervjuas under uppväxttiden beskrivs ofta relativt ingående. Även experterna belyser ofta uppväxtåren eftersom de är avgörande i identitetsskapandet. Avsnitten är runt en timme långa. Exempel på avsnitt: Politikern Ida Drougge med ADHD, Usel impulskontroll, Expertavsnitt - Om ADD och samsjuklighet med överläkare och psykiater Lotta Borg Skoglund.

Superkraften? ADHD och Bipolär sjukdom – Maria Imperatore och Anna Gunnarson har egna erfarenheter av att hjälpa barn och ungdomar med ADHD, bipolär sjukdom och andra neuropsykiatriska diagnoser. I podden samtalar de med både tonåringar och vuxna som har en neuropsykiatrisk diagnos, om hur de påverkas, vilket stöd de eventuellt får och fått och hur de tar tillvara på sina ”superkrafter”. Du möter även dem som på olika sätt arbetar med barn och tonåringar med en neuropsykiatrisk diagnos, alltifrån lärare och specialpedagoger till psykologer. Med podden vill Maria och Anna hjälpa barn och tonåringar och deras föräldrar för att de ska få bästa möjliga stöd och hjälp. Avsnitten är drygt en halvtimme långa. I varje avsnitt för de samtal med en inbjuden gäst.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.
Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.