Hur ska man hälsa hälsofrämjande?

Tog pandemin död på kollegiala kramar? Ska armbågar och fötter bli den nya normen när vi säger hej och hejdå? I takt med att vi återvänder till jobb, utbildning och i sociala sammanhang är framtiden för våra hälsningsritualer kanske en av de mest brännande frågorna.

Efter ett och ett halvt pandemiår har vi vant oss vid att sträcka fram armbågen i stället för handen och ibland foten i stället för kramen när vi träffar en gammal vän eller ny bekantskap. Efter en omfattande vaccinationskampanj runt om i den rikare delen av världen har kramarna börjat göra comeback.

När Folkhälsomyndigheten i april annonserade att mor- och farföräldrar som vaccinerat sig nu kunde krama sina barnbarn kände jublet bland många av landets seniorer inga gränser.

– Jag tycker att det verkar så roligt, folk har väntat, vi har väntat på detta! Att få träffas, få kramas, sa Mildred Johansson, mormor i Uddevalla, till P4 Väst.

Nu har, enligt en undersökning i New York Times, till och med de annars så varsamma epidemiologerna så sakteliga börjat kramas igen. I mitten på maj uppgav 39 procent av de tillfrågade epidemiologerna att de hade omfamnats med eller skakat hand när de hälsat på en vän.

Men alla är faktiskt inte lika roade.

Linna Andrén jobbar inom musikbranschen, har diagnostiserats med aspergers och kallar sig introvert.

– Jag tyckte det var så himla skönt att slippa det eviga kramandet i och med corona. Att få jobba hemifrån, inte känna pressen att träffa massa folk och när man ändå ses inte behöva tryckas upp i någons famn. Det är en påtvingad social närhet som jag alltid har haft oerhört svårt för. Även med närstående. I arbetslivet förväntas man krama kollegor. I musikbranschen kanske särskilt mycket. Det ska kramas med artister och deras managers. Säger man nej får jag en känsla av att det kan påverka ens status och kanske till och med karriär, säger Linna Andrén.

Hur ska vi hantera kramar och handslag i arbetslivet framöver? Har pandemin för alltid förändrat vårt sätt att hälsa på kollegor och bekanta? Är det de kramgoa eller de introverta och hälsomedvetna som sätter dagordningen framöver?

USA:s svar på Anders Tegnell, Anthony Fauci, har sagt att vi permanent bör skrota handslaget, som av epidemiologer anses vara en stor smittspridare.

Men hälsningsritualer sitter djupt rotade i kulturen. Många minns när statsminister Stefan Löfven slog ett slag för handslaget när debatten om vissa religiösa män som inte tar kvinnor i hand tog fart 2016.

– I Sverige hälsar man på varandra. Man tar både kvinnor och män i handen, sa statsministern under riksdagens frågestund.

Att döma av de upprymda reaktionerna på kramens återkomst efter att allt fler vaccinerat sig under våren är kanske inte heller den hälsningsritualen på väg ut. Inte ens på arbetsplatserna där åtminstone 39 procent av svenska arbetstagare, enligt en undersökning från Manpower, tycker att kramarna är en godtagbar kärleksbetygelse på jobbet.

Så vad är det som gäller just nu? Är det fritt fram med stora famnen på jobbet? Dubbelfattat handskak? Tyvärr inte enligt FHM:s rekommendationer. Även om smittspridningen blivit bättre är rekommendationen (aug 2021) fortsatt att hålla avstånd både utomhus och inne. De stora kramkalasen på jobbet är därför fortsatt uppskjutna. Men du som är kramidkare kan förhoppningsvis trösta dig med att utvecklingen går åt rätt håll.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.