Optimera dina mikropauser

Det sägs att pauser är stressens antagonister. Faktum är att pauser livsviktiga och kan vara det som avgör om vi blir hållbara eller utmattade i vår stressade värld. Forskning visar att mikropauser kan göra oss mer fokuserade, välmående och friska. Men vad är egentligen en mikropaus och hur kan man få in detta livselixir i sin vardag?


Vad är en mikropaus?

Dagen är fylld av saker som stressar oss och tar energi. Vi räknar ut saker, sitter i möten, anstränger oss fysiskt och socialiserar. En del saker kräver både fysisk och psykisk ansträngning. Det kanske enklaste sättet att beskriva en mikropaus på är att den är motsatsen till krav, press och stress. Det ger oss både energi och återhämtning.

En mikropaus är en kort paus eller avbrott från en aktivitet som ger hjärnan och kroppen en stunds vila eller omväxling. Den kan pågå från 30 sekunder till 5 minuter och kan innehålla allt mellan himmel och jord. Det är egentligen bara kreativiteten som sätter stopp för vad du gör.


Mikropauser är individuella och situationsbundna

Vad som räknas som en mikropaus är individuellt och situationsbundet. Vi kan behöva olika saker olika dagar, i olika sammanhang. Ett tips är att fråga sig själv: ”vad kan jag göra för att få tillbaka mina krafter just nu?”

För någon är det återhämtande att ta en kaffepaus med kollegor. För någon annan är det mer lockande att sätta på sig lurar och lyssna till en favoritlåt, eller kanske gå ut och lyssna på fågelkvitter.


Tänk tvärtom!

En tumregel är att tänka motsats. Har man suttit stilla länge kanske en rörelsepaus kan vara välbehövligt, har man varit inomhus kan ett tips vara att gå ut. Har man haft intensiva möten med många människor, kanske en stund för sig själv är att föredra och har man varit fysiskt aktiv kan det vara avkopplande att bara sitta och slappa i en soffa.


Få in mikropauser regelbundet

Mikropauser kan ses som en slags mental hygien. Precis som att vi inte förespråkar att man struntar i sin tandhygien på vardagar för att sedan borsta tänderna i flera timmar på semestern eller till helgen förespråkas det inte heller att samla upp återhämtningen. Nej, mission är att få in mikropauser regelbundet. Ju mer ansträngning, desto mer mikropauser.

En bra jämförelse kan vara hur vi gör på gymmet. Ju tyngre vikter, desto fler mikropauser för att inte muskeln ska bli överansträngd. Samma sak gäller för hjärnan. Önskar vi en vital och aktiv hjärna är det regelbundna mikropauser som gäller.


Gör mikropauser till en vana

Vår plastiska hjärna blir bättre på det den gör kontinuerligt. Så även på att ta mikropauser. Det kan kännas lite krystat att få in dessa små meditationsstunder, rörelsepauser eller andrum till en början – men hjärnan lär sig. Ju mer du gör det desto mer naturligt känns det och för många blir det efter ett tag en helt naturlig del av livet.

Testa själv!

Ta fem minuter och gör en mikropaus direkt. I samarbete med Health Competence och wellnessexperten Annette Lefterow får du fri tillgång till två korta, guidade tankepauser som du kan göra när som helst.

Guidad tankepaus (5 min) – Fokus

Guidad tankepaus (5 min) – Lugn

Författarna

Gabriella Svanberg är specialist i neuropsykologi och har lång erfarenhet som mindfulnessintruktör, föreläsare och konsult. De senaste åren har hon jobbat med stresshantering, chefsstöd och teamutveckling och skräddarsyr gärna koncept för att skapa de bästa förutsättningarna för hållbarhet för såväl individ som team. I sin avhandling impelmenterade och forskade Gabriella på Acceptance & Commitment Therapy (ACT) inom sluten missbruksvård. Läs mer om Gabriella hos vår hälsopartner www.healthcompetence.se

Annette Lefterow är ledande expert inom wellness, en välkänd hälsoprofil och författare. Med 30 års erfarenhet som pedagog inom träning, yoga och dans har hon utvecklat en egen hälsofilosofi, Lefterow-metoden. Metoden förenar yoga, pilates, meditation, träning, mat, ayurveda, spa och dans. Läs mer om Annette hos vår hälsopartner www.healthcompetence.se

Ta fem minuter och gör en mikropaus direkt. I samarbete med Health Competence och wellnessexperten Annette Lefterow får du fri tillgång till två korta, guidade tankepauser som du kan göra när som helst.

Författare: Gabriella Svanberg & Annette Lefterow

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.