Därför ska du ta doppet

Vi har alla en relation till sommarbadet. Antingen älskar du det eller så avskyr du det. Kanske har du blivit tvingad av rastlösa barn eller jobbiga kompisar? Eller så är du personen som får tjata på alla tråkiga badkrukor som inte vill hoppa i? Alldeles oavsett, alla som upplever en svensk sommar har någon form av relation till badet. Men vilka hälsofördelar finns?


Bada kallt eller varmt?

Det finns ganska många hälsofördelar med att bada. Varmt som kallt, men på lite olika sätt. Några av hälsoeffekterna är kopplade till att kroppen antingen kyls ner eller värms upp. Om badvattnet är lite av det kallare slaget så finns det smärtstillande egenskaper och det sker något som kallas vasokonstriktion, vilket enkelt uttryckt betyder att blodkärlen drar ihop sig.

Är du till och med beredd att bada ute på vintern så finns det studier som påvisar minskad risk för insulinresistens och ökad insulinkänslighet. De båda innebär minskad risk för diabetes typ 2, men då måste vattnet vara kallare än i en svensk sjö i juni (tyvärr).

När du å andra sidan sjunker ner i en varm källa så sker en vasodilatation. Det betyder att blodkärlens glatta muskulatur slappnar av, blodkärlen vidgas och blodflödet i kroppen underlättas. Det finns studier som visar att varma bad kan (till viss del) ge liknande effekter på vårt hjärt- och kärlsystem som fysisk aktivitet.


Gå eller jogga i vatten

Det finns även positiva effekter som är kopplade till hur själva vattnet fungerar rent mekaniskt. Vatten skapar flytkraft, hydrostatiskt tryck och ett motstånd vilket kan vara väldigt positivt.

Flytkraften känner ni nog alla igen. Vi väger mycket mindre i vatten och detta kan användas för att göra saker som vi inte kan på land där gravitationen gör sig påmind på våra kroppar. Så, har du smärta i fot, knä, eller höft när du går eller joggar? Du kan sannolikt göra detta lättare i vatten och därmed jobba med samma rörelser, fast utan eller iallafall med mindre smärta. På detta sätt kan vi bibehålla en fysisk aktivitet genom det fantastiska vattnets hjälp.


Tryck ökar blodflödet

Det hydrostatiska trycket är trycket från vattnet mot din kropp. Du har garanterat känt av detta om du dykt ner i vattnet och kommit lite djupare ner. Detta tryck ökar blodflödet till dina stora organ i kroppen som hjärtat, hjärna och lungor och ger flera hälsomässiga fördelar. Till exempel ger det bättre cirkulation, minskad svullnad i vävnaden och förhöjd andningskapacitet via ökad styrka i andningsmuskulaturen. Men vi behöver inte vara några djuphavsdykare, utan det räcker att plaska kring ytan och strax under för att trycket ska börja ge verkan.


Styrketräna med vatten som vikt

Vatten kan även användas som en väldigt skonsam form av styrketräning. Genom att röra sig i vattnet får musklerna jobba mot ett motstånd, precis som vid klassisk styrketräning. Så varför inte tävla med en kompis vem som springer 10–20 meter snabbast i vatten upp till midjan? Rolig och bra konditions- och styrketräning på samma gång!


Så vad väntar du på?

På med badkläder som du trivs i, hitta närmsta vattenkälla och hoppa i. Varmt som kallt, i slutändan får du ut något bra av badet oavsett temperatur!


Om författaren:

Med fyra olika examen är Magnus Hellman Driessen expert inom kost och idrottsvetenskap. Han har en master i idrottsvetenskap, med. kand. i idrottsmedicin, fil.kand. i kostvetenskap och en lärarlegitimation.

Magnus älskar att utbilda! Han har varit fystränare i många år för IF Elfsborg, jobbat som medicinskt ansvarig för Norrby IF och som kostansvarig för Varbergs BoIS. I nuläget är han fystränare för Borås Basket och både lärare och fystränare på Sven Eriksongymnasiet i Borås. Läs mer om Magnus hos vår hälsopartner på www.healthcompetence.se

Författare: Magnus Hellman Driessen

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.