Överlista höstens mentala fallgropar

Hösten med mörker och kyla är i antågande samtidigt som begränsningarna till följd av coronapandemin kvarstår. Semestertider med grillmiddagar och enkelt umgänge utomhus är slut och vardagen tar vid. Det är inte konstigt om man känner sig utmattad av krisberedskapen kring Covid-19 och att ett inskränkt socialt liv börjar kännas allt mer belastande.

I mitt arbete som psykolog märker jag att fler och fler börjar ta kontakt för att få vägledning och stöd. Här vill jag ge dig tips kring hur du kan identifiera höstens fallgropar och hantera dem för att behålla välmående.

“Måsten” tar över i vardagen

Det är så lätt att vardagens “borden” och “måsten” tar över och att lustfyllda aktiviteter fastnar längst ned på listan. Coronapandemins restriktioner påverkar också fritidsintressen och många behöver välja bort sådant man tidigare gjort för att må bra. Det kanske har fungerat okej under sommaren men nu när hösten och vardagen är tillbaka kan konsekvenserna av att inte få påfyllnad bli större. Är det något man vet säkert så är det att om man prioriterar bort egentid och egna må bra-aktiviteter under lite längre tid så kommer nedstämdhet och sämre mående som ett brev på posten. Det kanske viktigaste och mest verksamma man kan göra för att klara av påfrestningar och hålla sig i form mentalt är att prioritera egentid som kan ge avkoppling, glädje och meningsfullhet. Ett knep att ta sig över tröskeln kan vara att planera in aktiviteten på samma sätt som man planerar in “måsten”. Ett annat sätt är att göra aktiviteten ihop med någon annan. Ytterligare ett tips är att välja en aktivitet som enkelt kan bli av. Det kan vara att ta en promenad med en vän, ta sig tid att läsa en bra bok, träna, göra en utflykt - det viktiga är bara att du väljer något som verkligen känns kul och bra för dig.

Goda rutiner faller bort

Vid hemmajobb och färre inplanerade aktiviteter kan lätt goda rutiner falla bort. Börjar man slarva med en del av rutinerna är det lätt att göra likadant inom andra områden. Om du har familj kan du prova att involvera dem i planer och tankar om hur ni tillsammans kan planera för bra sömn, mat, rörelse och att vara ute i dagsljus varje dag. Det är faktiskt de här enkla och basala delarna som påverkar oss mest. Ändå är det inte alltid så enkelt att få till. Sömnen påverkas ofta om man börjar må sämre av till exempel stress. Man kan få svårare att somna på kvällarna på grund av tankar som snurrar eller sova oroligt. Det är viktiga signaler på att man behöver ta tag i sin situation och göra något annorlunda. Regelbundna sovtider hjälper långt, liksom att ge sig själv tid att varva ned på kvällarna. En annan god och verksam vana är att skaffa en vanlig väckarklocka och lämna telefonen utanför sovrummet.

Känslor av ensamhet tar mer plats

Flertalet jobbar hemma och saknar vardaglig kollegial kontakt. Engagemang i föreningsliv, umgänge med familj och släkt liksom after-work med kollegorna är bara exempel på sociala sammanhang som många saknar. Alla behöver känna närhet och social gemenskap för att må bra. Det handlar både om att få småprata med kollegor och att få tid med närmre vänner. Att få höra och se hur andra har det ger perspektiv på den egna situationen och hjälper en att må bättre. För att få till tillräckligt med socialt utbyte behöver du själv vara mer aktiv och drivande än vanligt. Planera och prova andra sätt att umgås. Brainstorma ihop med vänner och familj. Ett exempel skulle kunna vara att boka in en telefon-date med en nära vän varje vecka?

Ont om nya intryck

När fler och fler arbetar hemifrån, reser mindre, träffar färre människor och kanske inte har alla fritidsaktiviteter igång så kan livet börja kännas tråkigt och enformigt. Nära relationer kan också frestas om man aldrig har någon ny tanke eller upplevelse med sig in i vardagliga samtal hemma. Du behöver hitta sätt att få miljöombyte och nya tankar. Alla behöver nya influenser och perspektiv för att känna inspiration och motivation. Vad skulle kunna engagera dig just nu? Kanske du kan prova att hitta en podcast att lyssna på? Läsa en bok ihop med en vän och diskutera över telefon? Ta en annan väg till jobbet? Eller välja ut och planera för några resor för att få miljöombyte. Man behöver inte resa långt för att få se något nytt.

Nya situationer (såsom en höst med corona) kräver nya sätt att agera och hantera dem. Det kan kännas både jobbigt och spännande. Se om nyfikenhet kan hjälpa dig att navigera i denna annorlunda tid och göra det roligare att ta sig an de utmaningar som just du möter.

Om du känner att du trots försök inte hittar sätt att må bra så tycker jag absolut att du ska prova att ta en kontakt med en psykolog. Du som har en sjukvårdsförsäkring eller Bo Kvar kan enkelt få en första telefonkontakt med en psykolog och utifrån det samtalet få förslag på hur du kan agera eller hur du kan få stöd i det.

Exempel på signaler du kan vara uppmärksam på är:

  • Om du känner att orostankar tar mer plats än vanligt och blir svåra att kontrollera och hantera.
  • Om du sover sämre.
  • Om du känner nedstämdhet över lite längre tid och får svårt att ta initiativ och göra saker, trots att du vet att du skulle må bra av det.

Vänta då inte med att ta hjälp!

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.