Bemästra motgångar och förändringar

Björn Hedensjö är psykolog, författare och poddare. Hans böcker handlar om att lära känna sig själv för bättre sömn, mindre stress, och även för att bli en bättre chef. I den populära podden Dumma människor förklarar han mänskliga beteenden. Här möter du honom i en intervju om att må bra i ett föränderligt arbets- och privatliv.

De ständiga förändringarna i dagens arbetsliv gör att många lever med osäkerhet kring hur deras arbetssituation kommer att utvecklas. Det kan kännas både hotande och stimulerande, men innebär alltid stress.

För att lyckas i det moderna, föränderliga, arbetslivet är det därför en bra grund att känna till några sätt för att hantera stress och kravfyllda situationer. Björn har skrivit mycket om psykologiska metoder för det. Han menar att metoderna är effektiva, men att de har sina begränsningar.

– Ibland måste du ifrågasätta sammanhanget du befinner dig i. Du måste fråga dig varför du går till jobbet, säger han. När jag träffar en klient i terapi som är i en stressig eller svår arbetssituation så är det min första fråga. Vi måste börja med våra egna grundläggande värderingar och drivkrafter för att se om du får utlopp för dessa på jobbet eller i livet i övrigt, menar Björn.

Å andra sidan kan det vara så att du trivs på jobbet, men att omständigheterna förändrats till ett läge där du inte kan göra dig själv rättvisa.

– Då ska du börja med att bena ut vad du kan göra åt situationen och vad du inte kan påverka. Du ska göra en ordentlig strukturerad problemlösning, förklarar Björn. Du börjar med att definiera problemet för att sedan brainstorma lösningar. Försök vara fri i tanken och ge utrymme för galna lösningar! Planera när, var, hur och med vem du skulle kunna göra detta. Det kan ge stora resultat, menar han.

Björn påpekar att stress ofta orsakas av förändringar som vi inte kan påverka. Det kan vara beslut som någon annan tagit, men som påverkar oss. Beslut som vi inte kan göra någonting åt, i alla fall inte i det korta perspektivet. Ett sådant läge leder till att vi stressar upp oss i onödan. För att hantera den sortens stress ska du öva upp det han kallar ”acceptansmuskeln”.

– Du kommer att ha jobbiga tankar och känslor, sådant är livet. Ingenting i livet är beständigt. Men sådana tankar ska inte få styra över hur du agerar. Därför bör du regelbundet öva din acceptans. Det är en psykologisk superkraft! menar Björn

Nu låter det som att livet och arbetet kan vara roligt jämnt, bara du övar upp acceptmansmuskeln. Det menar inte Björn. Du kommer med största sannolikhet att möta motgångar och må dåligt ibland.

– Det är ok att sörja och vara ledsen, eller att känna sig nedtryckt i skorna. Det är ok att unna sig en period av inaktivitet, men du får inte fastna. Du måste komma ur det. Bästa sättet är att göra saker som tar en med små steg åt rätt håll, säger Björn.

När vi känner oss nere eller är stressade har vi en tendens att boka av det som ger oss energi. Björn menar att vi bör göra tvärtom. Även om vi är stressade ska vi göra mer, men mer av det som är rätt. Perioder av nedstämdhet kan ju också sammanfalla med krav på prestation, som att söka jobb eller att ett projekt du ansvarar för befinner sig i en kritisk fas.

– Då är det extra viktigt att ta hand om sig själv och göra saker som ger energi, som att motionera, träffa vänner, ägna sig åt en hobby och sådana grejer, säger han.

I sådana situationer känner sig många helt odugliga, att de är ”bluffar” och inte kan eller klarar av någonting. Psykologiska undersökningar visar på det paradoxala att det främst är högpresterande och väldigt kompetenta människor som drabbas.

– Det här kan du attackera på lite olika sätt. Det viktigaste är att komma till insikt om att du inte ska se dina tankar som sanningar och att öva på att gå emot sina tankar. Jag brukar rekommendera mina klienter att göra ett beteendeexperiment där de gör något de tänker ska gå dåligt. Ofta går det bättre än vi har tänkt, menar Björn.

Tyvärr är vi ofta våra egna värsta kritiker. I sådana stunder är det bra att träna sig i vad som på psykologspråk kallas för self-compassion, medkänsla med sig själv. Du kan bland annat prata med dig själv som om du var din egna bästa vän. Björn brukar ge sina klienter som övning att skriva ett brev den yngre versionen av sig själv, för att ge råd och stöd.

– Det brukar väcka en omtanke som du kan pröva på dig själv, avslutar Björn.

Psykologen och medieentreprenören Björn Hedensjö

Björn är aktiv både som poddare och författare. Han har skrivit böckerna "En perfekt natt – om sömn" och "Tid att leva", en självhjälpsbok som ger verktyg för att hantera stress med medveten närvaro. Tid att leva (http://www.tidattleva.se/) är även en webbsajt med gratis verktyg för att jobba med stress.

Han har just släppt boken Helikopterfaktorn – om att leda förändringsarbete. I den ger han chefer 76 olika psykologiska tips för att öva upp psykologiska färdigheter som gör dem till bättre chefer.

I podden Dumma människor (https://poddtoppen.se/podcast/1436136212/dumma-manniskor) samtalar Björn med opinionsbildaren Lina Thomsgård om populärkultur, psykologi och mänskligt beteende.

Om du vill veta mer om Björns olika psykologiprojekt kan du bli vän med honom på Facebook (https://www.facebook.com/bjorn.hedensjo).

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.
Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.