Att svettas tillsammans lyfter Björn Borg

På Björn Borg är hälsofrågorna en naturlig del av ledarskapet och de anställdas vardag. Bland annat med obligatorisk gruppträning på arbetstid. ”Det får personalen att må bra och hjälper dem att göra ett bra jobb. Dessutom bidrar det till att många vill jobba hos oss”, säger Lena Nordin som är Global HR Director på Björn Borg.

Björn Borg har blivit omtalade och flerfaldigt prisbelönta för införandet av obligatorisk gruppträning på arbetstid. Lena Nordin poängterar att träningen bara är en del av en helhet som börjar med en ledning som tror på att hälsa har en effekt på hur medarbetarna presterar. Därför är det förebyggande hälsoarbetet en viktig del av affärsplanen.

– Ledningen hos oss tittar regelbundet på nyckeltal för hur ledarskapet fungerar och för hur personalen mår. Vi mäter både den fysiska- och den psykiska hälsan. Jag tror att det är viktigt för att man ska kunna arbeta på ett bra sätt. Annars riskerar frågan om hur personalen mår bli att: "Just det - personalen ska ju må bra också..." Och då försöker man lösa det lite snabbt och enkelt, säger Lena.

Lena framhåller att hälsoarbetet får de anställda att både prestera och må bättre, att det är en ”win-win”, men att det kräver att personalen engagerat deltar i aktiviteterna. Den obligatoriska gruppträningen är ett exempel på det.

– Vi bygger kulturen i det rummet. Det är en jätteviktig komponent. Det är enkelt att skratta tillsammans när man tränar. Och gör man det så är det enklare att lösa uppgifter när man kommer tillbaka. Eftersom man har haft kul ihop tidigare, säger Lena.

Att träningen är obligatorisk tycker Lena är en självklarhet. Hon påpekar att många arbetsgivare ger friskvårsbidrag men att det oftast bara utnyttjas av dem som redan tränar regelbundet.

– Vi tror att människors styrka är en viktig del av arbetet och därför är det självklart för oss att träning är obligatoriskt. Om man bara ska göra en enda sak som man håller sig till så tror vi att det är just träning. Det påverkar och får effekter på hela ditt liv, säger Lena.

På Björn Borg gör personalen fystester två gånger om året. Utöver konditionsnivå, styrka och rörlighet, får de själva uppskatta hur det känns att ha den kropp man har. Jämfört med första gången testet genomfördes har resultatet förbättrats med 300 procent.

Ett annat exempel på en stående aktivitet för att förbättra hälsan, i detta fall den psykiska hälsan, är den obligatoriska veckorevidering som man har en timme varje fredag. Utifrån en tydlig struktur går personalen tillsammans igenom sina uppgifter för att få dem att överensstämma och för att få de privata schemana att fungera.

– En supereffektiv planeringstimme helt enkelt. Genom att göra den tillsammans på exakt samma tid och på samma sätt i hela företaget hjälper vi varandra att få det gjort, vilket är en hjälp de flesta behöver - precis som med träningen, säger Lena.

Veckorevideringarna ger även tid för gemensam reflektion över hur arbetet flutit på under veckan som gått, för att notera saker som inte blivit gjorda och för att fira framgångar, stora som små. Utöver de gemensamma träningarna och veckorevideringen erbjuds personalen att vara med på en meditation i månaden. Dessutom arrangeras regelbundet utbildningstillfällen inom området hälsa.

Viktigare än att hälsoarbetet belönats med priset Healthy Business Awards och Chefsgalans pris för Hälsobefrämjande arbetsplatser är att det fått varumärket att skjuta upp som en raket inom Employer Branding.

– Innan vi började med det här projektet så hade vi några få ansökningar på öppna vakanser. Nu får vi flera hundra på varje annons och vi får bra kvalitet på våra ansökningar. En bra arbetsgivare behöver ha ett bra förhållningssätt till hur man bygger bra hälsa och därmed ett bra företag. Alla vinner på det, avslutar Lena.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.
Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.