Artros - när det onda knäet kräver behandling

I en intervju ger Kalle Eriksson, docent i ortopedi och överläkare på Södersjukhuset och på Sophiahemmet i Stockholm, sina råd för att hantera smärta i knä och leder.

Artros är en folksjukdom som många har utan att veta om det, ofta redan när de är relativt unga. Ifall du har genetiska anlag för artros, en gammal korsbandsskada, är överviktig eller lite otränad är det större risk för att de återkommande smärtorna i knän, höfter eller fotleder beror på artros.

– Får man ont kan med fördel gå till en fysioterapeut. De kan ge bra ledstatus och hjälpa dig att komma igång med träning som förbättrar funktionen i leden och bromsar utvecklingen av artros, säger Kalle Eriksson. Det är viktigt att man tränar på rätt sätt och hittar former av motion som gör mer nytta än de provocerar. Träningen ska alltid anpassas individuellt, av fysioterapeut, påpekar han.

Artros är nedbrytning och uppluckring av ledbrosket i knän eller andra leder. Brosket är de glidytor som gör att benändarna lätt kan glida mot varandra. Artros gör glidytorna slitna och uppruggade. Till slut försvinner de helt.

– Det blir som att köra på fälgarna, och det gör väldigt ont, säger Kalle. Ifall du har kraftigare smärtor kan du gå till primärvården för en grundbesiktning. Se till att få en röntgen. Det ska vara en vanlig hederlig, billig, röntgen, inte en magnetröntgen. De ska göra en belastad röntgen, för att se hur mycket leden pressas ihop när du belastar den, förklarar han.

– En röntgen kan även visa att du trots stora besvär inte har någon särskilt kraftig artros, och tvärtom. Det är ibland, men inte alltid, en stark korrelation mellan artrosgraden på röntgen och omfattningen av de besvär man upplever.

Om du efter röntgen och diagnos känner dig osäker och vill ha en verifiering kan du söka dig vidare till specialistläkare, i detta fall en ortoped.

– Vi kan kvantifiera graden av artros och göra en prognos för den fortsatta utvecklingen, som grund för fortsatt behandling och för en eventuell operation, säger Kalle. Om knäet svullnar mycket, om du har nattliga besvär, eller om besvären gradvis förvärras, en tydlig försämringskurva. Då är det dags, påpekar han.

Kalle tycker att de flesta lugnt kan lita på att fysioterapeuten vet när det är dags för att ta en röntgen och kan ge råd om undersökning hos läkare - både allmänläkare och ortoped.

En vanligt återkommande fråga till Kalle är vilka läkemedel han tycker att man ska ta när man har ont, och för att klara att den anpassade träningen.

– Man ska börja med det minst biverkningsfyllda som är Alvedon eller Ipren. Räcker inte det kan man resonera med sin läkare om receptbelagda läkemedel. Många frågar efter kortisonsprutor, säger Kalle. Kortisonsprutor kan ha tillfällig lindrande effekt, men studier visar att de kan bryta ned brosket och påskynda artros. Därför är det viktigt att en läkare får göra en avvägning av risk mot nytta och bestämma om man ska sätta in kortison. Eller om det är dags för nästa steg som är operation, avslutar han.

Kalle Eriksson är överläkare både på Södersjukhuset och på Sophiahemmet Sjukhus Ortopediskt Centrum. På det sistnämnda utreder och behandlar man ortopediska skador och utför ortopedkirurgiska operationer. Det är en av de specialistmottagningar som ingår Länsförsäkringars nationella nätverk av privata vårdgivare.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.
Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.