Stretching för hemarbetare på två minuter

Att arbeta hemifrån har många fördelar, men en utmaning som många upplever är att man varken har plats, möjlighet eller lust att ta hem kontorsmöblerna. Det innebär att såvida du inte är en av de lyckligt lottade med höj- och sänkbart köksbord, massagestol i vardagsrummet, eller en sambo som är fysioterapeut kan du nog känna igen dig i att det stundtals blir ganska stelt och ömt i rygg och nacke.

Därför har vi tillsammans med hälsoföretaget Twitch samlat några enkla rörelser som du kan göra därhemma. Övningarna är enkla och tar bara två minuter att utföra. Perfekt för ett kort avbrott i arbetsdagen. Vi har även pratat med Ebba Gyalog som lär ut yoga och mindfulness för att se om man kan använda någonting därifrån för att gynna hemarbetare.

Men först kommer stretchingfilmen. Två minuter av rörelser som du kan utföra i dina vanliga kläder. Res dig upp nu för här kommer två minuter som kommer göra dig gott:

Youtube

Ebba, finns det någonting från yoga som du tycker en hemarbetare kan använda sig av, utan att behöva bege sig till en yogastudio?

Många tror att yoga är spektakulära rörelser och extrem vighet, men kärnan i yoga handlar faktiskt om lära sig sitta bekvämt för att kunna meditera och hitta stillhet. Det handlar också om att lära känna alla delar av sig själv och hitta en acceptans för sina olika sidor. Så det finns absolut delar från yoga som är relevant för hemarbetare, skulle jag säga.

Ebbas tips för kroppen

”Kroppen mår bra av rörelse och huvudet av stillhet”, så lyder ett citat från yoga som jag tycker är bra. Vad gäller kroppen går många i princip raka vägen från sängen till att sätta sig och börja jobba, vilket inte är en bra idé. Själv är jag rena kylskåpet av stelhet när jag vaknar. En kort övning är att sträcka upp armarna, gunga lite, och spänna kroppen för att sedan slappna av. Dra upp axlarna några gånger och släpp ner dem. Rör försiktigt på nacken. Låt kroppen vakna ordentligt innan arbetsdagen tar vid.

Under dagen behövs korta avbrott för rörelse. Jag brukar ha en timer med några timmars intervall så det inte glöms bort. Man kan sitta kvar i stolen men återigen, upp med armar och sträck upp en arm i taget snett mot taket. Vrid på överkroppen några gånger så ryggen får röra på sig. Och prova att lägga upp en fot på det andra benets lår och böj dig försiktigt framåt. Enkla övningar som är väldigt sköna och nyttiga.

Ebbas tips för bättre fokus och lugn

Vi utsätts för så många intryck hela tiden samtidigt som vi har höga krav på oss att leverera i våra yrkesroller. Dessutom är det många som har svårt att fokusera på en sak i taget och genomföra det från start till mål. Jag själv till exempel, även om jag nu lärt mig tekniker som gör att jag blivit mycket bättre.

En viktig pusselbit är att ge hjärnan en välbehövlig paus då och då. Och då menar jag inte att avbryta jobbet en stund för att kolla sociala medier på telefonen - det är verkligen inte vila för hjärnan. Vila för hjärnan i sin enklaste form kan handla om att stanna upp någon minut, sluta ögonen och bara ta några djupa, lugna, andetag.

Ännu bättre är att gå ut en stund, låt säga fem minuter. Utan att ta upp telefonen eller ha lurar på. Istället handlar det om att registrera lukter, ta in ljud från omgivningen. Känna kyla eller värme mot huden. Hitta en fin utsikt. Sen är det dags att låta arbetsdagen ta vid igen, men nu med en lite lugnare och mer fokuserad hjärna.

Mer om Ebba Gyalog

Mer om Ebba och hennes projekt hittar du på hennes hemsida www.ebbagyalog.com

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.