Så påverkar träning immunförsvaret och motverkar cancertillväxt

Minst var tredje person som lever i Sverige i dag kommer enligt Cancerfonden att få ett cancerbesked. En tung framtidsutsikt. Något som är ännu mörkare är känslan för den som får ta emot ett cancerbesked. Lyckligtvis, emellertid, botas merparten av de drabbade. Och nu kommer forskningsresultat som skänker hopp och träningsinspiration till både cancerdrabbade och friska.

Känt sedan tidigare är att fysisk aktivitet kan förebygga ohälsa och att cancerdrabbade som tränar generellt har en bättre prognos än otränade. Nu har forskare vid Karolinska Institutet i en studie som publiceras i tidskriften eLife hittat en möjlig förklaring till varför träning hjälper att bromsa tillväxten av cancer i möss.

Den nya förklaringsmodellen är att rörelse aktiverar immunförsvaret och på så sätt bidrar till att stärka kroppens förmåga att förebygga och hämma cancertillväxt. Forskarna tittade på hur de vita blodkroppar som är specialiserade på att döda cancerceller reagerar på träning.

Träning ändrade de cancerbekämpande vita blodkropparna

När man tittade närmare på de cancerbekämpande vita blodkropparna såg man att deras ämnesomsättning och aktivitet ökade vid träning och kunde fastställa att anledningen var några triggande ämnen i blodet som ökade vid fysisk ansträngning. Dessa positivt triggande ämnen utsöndrades inte bara hos möss utan även i blodbanan hos en grupp människor efter 30 minuters intensivt cyklande. Ett av dessa triggande ämnen var laktat, eller mjölksyra som det tidigare kallades. Det ämne som vi alla drabbats av när vi ansträngt oss hårt på spinningcykeln eller rusat allt vi kunnat för att hinna med bussen.

– Sammantaget visar vår forskning att träning påverkar utsöndringen av flertalet molekyler och metaboliter som stärker cancerbekämpande immunceller och därigenom hämmar cancertillväxt. Vi hoppas att dessa resultat kan leda till en djupare förståelse för hur vår livsstil påverkar vårt immunförsvar och informera utvecklingen av nya immunterapier för cancer, säger Helene Rundqvist, forskare vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet, och studiens försteförfattare.

Så nästa gång mjölksyran slår till och det känns som att du vill lägga av – försök tänka på att du är rena medicinfabriken.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.