Låt dagsljuset hjälpa dig att må bättre

Råd och rön kring hur vi ska äta och träna för att må bra finns det gott om. Men enligt Christina Andersson, som är psykolog och forskare vid Karolinska Institutet, är dagsljuset precis lika viktigt för vårt välbefinnande. Vi träffade Christina för att få reda på hur du kan använda solljuset för att inte bara värma din utsida utan även insidan, så att säga.

Christina, hur kan dagsljuset hjälpa oss att må bra?

För några år sedan fick ett antal forskare nobelpris för upptäckten att precis som dagen har sin rytm har även våra celler sin specifika rytm. Denna rytm kallas den cirkadiska rytmen och påverkar våra hormoner och vårt humör.

Bästa tipset är att lära sig leva efter denna rytm för att uppnå optimal hälsa. När vi är ute i dagsljuset sänds information till vår kropp om att vi ska vara vakna och alerta. Sedan mot kvällssidan börjar kroppen skicka ut hormonet melatonin som gör att vi börjar känna oss trötta och informerar oss om att vi bör göra oss redo för sängen. Det är dynamiken mellan mörker och ljus som gör att vi kan somna bättre på kvällen, vilket är centralt för den cirkadiska rytmen och i förlängningen vårt välmående. Självklart kan det vara en massa andra faktorer som spelar in ifall vi inte kan sova; Oro eller negativa tankar som blir ältande eller att vi intagit något som påverkar, exempelvis alkohol.

Utöver att vara en ljuskälla har solen en positiv inverkan på oss genom att vi bildar D-vitamin som stärker vårt skelett och immunförsvar när vi är utomhus. På vintern är solljuset inte lika starkt och man kan behöva få i sig D-vitamin via maten.

Mentalt då, kan mer ljus verka till vår fördel även här?

Det stämmer att man ska försöka ta vara på dagsljuset för det har en inverkan på hur vi mår. Forskning har visat att det är mest effektivt om vi går ut på förmiddagen för då är cellerna mest aktiva att öppna upp för ljuset och det hjälper oss att känna oss pigga. Ljuset triggar även ett viktigt hormon som heter kortisol. Kortisol har på sistone fått en negativ klang då det ofta benämns som ”stresshormonet”. Men det är också vårt ”komma igång och leva livet”-hormon som bidrar till levnadsglädje och får oss att vilja kliva upp på morgonen. Däremot kan det hamna ur fas om vi har mycket stress i våra liv.

Man kanske inte ger det dagliga dagsljuset den uppmärksamhet det förtjänar men kopplar vi det till sömnbesvär eller en känsla av trötthet som många upplever, både av psykologiska och biologiska orsaker, så kan dagsljuset vara en nyckel till hälsa. När vår dygnsrytm sätts ur spel kan vi känna oss håglösa och vi kompenserar för tröttheten eller negativa känslotillstånd genom att vi längtar efter socker och äter kolhydrater.

Låga nivåer av D-vitamin har visat sig ha en koppling till psykisk ohälsa så därför är det bra, rent fysiologiskt, att på dagtid ta sig ut en stund.

Det är lätt att vilja ta sig ut när solen värmer och man har vinden i håret, men varför ska man ut när vädret är hiskeligt? Och har du några bra hacks för att komma till handling?

Jag tror många kanske vet att solljus är bra och dess koppling till D-vitamin, men årets övriga månader och de dagar som det är regnigt och blåsigt känns kanske inte lika hälsosamma. Men de är det, menar jag. Att absorbera luften, syret, och ljuset ger hjärnan en välbehövlig paus från den mängd av intryck som vi dagligen utsätter oss för. Att bli nedkyld en stund är också del av hur människan har levt i årtusenden. Att ständigt befinna sig i behaglig temperatur är egentligen onaturligt. Här kommer mina tips för att ta sig ut.

Tips 1: Låt det vara kravlöst

Det kan låta enkelt att bara gå ut, men varför man kanske inte gör det tror jag beror på att många associerar pauser från det dagliga jobbet med antingen krav på att gå visst antal steg eller att utomhusaktivitet ska vara träning, och då kan tröskeln vara för hög. Precis som med träning så är ju all form av rörelse bra för helheten om man vill må bra och jag menar att detsamma gäller dagsljus. Hellre pyttelite än inget alls.

Tips 2: Låt utevistelsen bli en del av jobbet

Ett tips för att komma ut mer är att göra en deal med, eller utmaning till, dina arbetskamrater. På så sätt kommer kanske hela avdelningen igång mer. Sen tycker jag att man ska försöka ta minst ett jobbmöte per dag utomhus. Alternativt vara väldigt noga med att hålla möten korta för att på så sätt få tid att gå ut. Fysiska ”walk and talk”-möten ute i det fria är relativt coronasäkra. Distansmöten funkar i många fall att genomföra under en promenad eller bara gå lite fram och tillbaka, strosandes på sin tomt eller runt sitt kvarter. All fysisk rörelse utomhus blir trevligare om man tänker att man får dubbeleffekt av dagsljuset också.

Tips 3: Gör det gärna innan kl 10.00

Om man vill öka på dynamiken mellan gasen och bromsen dvs att känna sig pigg vs trött så har forskare sett i studier att om man går ut en stund innan kl 10.00 på dagen så ger det lite starkare hälsoeffekter.

Mer om Christina Andersson

Christina är aktuell med boken ”Yogahjärnan - bli ditt bästa jag för andras skull” som släpps den 10 augusti 2021.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.