Ät mat du blir glad av

Frida Ronge är en mästare på säsongsbaserad mat.

Till TAK, hennes senaste restaurang, hämtar hon inspiration från den japanska matkulturen men använder lokalproducerade typiska svenska råvaror för att skapa något alldeles eget. Idag är TAK en av Stockholms mest omtalade och populära restauranger.

– Framförallt försöker jag anpassa mig så mycket som möjligt efter vad som är i säsong och vilka grönsaker som för tillfället håller högsta kvalitet, säger Frida. Man ska såklart anpassa sig efter säsong även på fisk och skaldjur, men man kan inte utesluta resten av världens hav så länge råvarorna är hållbarhetscertifierade och grönlistade, så att vi inte fiskar slut på haven.

En av Fridas grundpelare i matlagningen är att man ska laga mat man blir glad av. Det innebär en varierad kost av vackra och vitaminfyllda råvaror.

– Hälsosam mat för mig är att man äter en balanserad kost. Och att äta mat man blir glad av. Blir du glad av det du äter rent visuellt t.ex. så mår man bättre. Idag äter jag till exempel ofta ett ägg, en grön smoothie och en äppelcider-shot till frukost. Jag behöver ordentligt med energi för att min kropp ska bli pigg och sen jag började blanda in mer vitaminrik mat och grönsaker i min frukost så har jag mått bättre.

Den japanska maten består av mycket grönsaker, nudlar och buljonger. Mat som Frida tycker att man mår väldigt bra av.

– Framför allt är det väldigt lite mejeriprodukter och fetter i den japanska maten. Det är också en hel del icke tillagad mat, vilket är bra för kroppen, som grönsaker och sashimi som är uppskuren rå fisk eller kött. Istället för mjölk, smör och grädde använder man buljonger, säger Frida.

På sommaren anpassar Frida sin mat till värmen. Även om det är ungefär samma grejer som hon äter året runt så gör hon små ändringar för att det ska kännas lätt och fräscht även en ljummen sommarmorgon.

– Jag gör mycket overnight oats, dvs havregryn som blötlagts i havredryck, och chiapudding till frukost. På vintern kan man vara sugen på varm gröt men inte på sommaren. Jag kan t.ex. göra en hel liter overnight oats som man kan ha hela veckan. Det gör att man kan ta ut en portion på morgonen och toppa med vad man vill, t.ex. lite matcha te eller hjortron. En riktig fast food frukost som går supersnabbt att göra och är nyttig, det gillar jag på sommaren.

Det finns en uppsjö av svenska grillklassiker men den japanska grillkulturen är kanske något mer främmande. Enligt Fridas tycke så går fisk framför kyckling, och kyckling framför kött. Hon slår också ett slag för grillade grönsaker.

– Det blir så himla god smak från grill och eld. Man kan göra en dressing till sin grillade mat på typ citron, lite vinäger och soja. Istället för en bearnaisesås, så har man en sås som är lös i konsistensen. Det framhäver grönsakernas smak på ett helt annat sätt tycker jag.

Frida tipsar om att grilla Tsukune – japanska kycklingspett.

  • Blanda kycklingfärs med lök, ingefära, lotusrot och peppar.
  • Forma som järpar
  • Tryck ut dina järpar på spett
  • Glazea järparna med sake, mirin, soja och lite socker
  • Grilla!
  • Doppa dina grillade Tsukunes i äggula och njut!

Receptet finns i Fridas nya bok Rå som sushi. (https://www.adlibris.com/se/bok/ra-som-sushi-nordiska-ravaror-och-japanska-smaker-9789127149618)

Om man blir sugen på Fridas mat i sommar så finns hon som vanligt på egna restaurangen TAK i Stockholm. Möjligen kommer hon på gästspel till Smögen, men det är inte bestämt ännu.

– Annars kan man äta min mat hemma! Om man köper min nya bok så kan man få en smak av mig fast hemma hos sig själv. Sen finns jag alltid på Instagram @fridaronge där jag lägger upp stories och sånt.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.
Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.